Hjælp: Redigering af konflikter

fra Wikipedia, den gratis encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Princippet om umiddelbar redigerbarhed af en side i Wikipedia fører gentagne gange til såkaldte redigeringskonflikter (BC) i teknisk forstand. En bruger kan udløses af en enkelt bruger, eller flere brugere er involveret.

  • En almindelig situation for et SP på grund af flere brugere: Bruger A redigerer den aktuelle version af en side. Selv før han kan offentliggøre sine ændringer, har bruger B (eller andre) redigeret den samme side og offentliggjort sine ændringer. Som et resultat redigerer bruger A nu en gammel version i teknisk forstand og ville utilsigtet fortryde de ændringer, der blev foretaget af bruger B, da hans ændringer blev offentliggjort. En såkaldt race-tilstand opstår .
  • En BK udløst af bruger A alene opstår, når han efter offentliggørelse går tilbage til redigeringssiden via knappen "Tilbage" i browseren, ændrer noget og udgiver det igen. En redigeringskonflikt kan også opstå, hvis bruger A redigerer den samme side i flere faner / vinduer samtidigt.

For at forhindre at dette sker, rapporterer MediaWiki -softwaren (som kører Wikipedia) en BC efter at have klikket på knappen "Publicer ændringer", og bruger A bliver bedt om at kontrollere sine ændringer. Der er to redigeringsfelter på siden:

Den øverste repræsenterer den nye version af bruger B. Kun ændringerne i dette redigeringsvindue kan offentliggøres. Ændringerne foretaget af bruger A findes i feltet nedenfor.

Hvad skal man gøre?

Denne fejlmeddelelse vises og derefter det øverste redigeringsfelt med den aktuelle version.

Når BK forekommer, er følgende procedurer tilgængelige:

  • Variant 1: Hvis det er muligt, kopierer du blot dine egne ændringer fra det nederste redigeringsfelt direkte ind i det øverste og offentliggør ændringerne igen; dette anbefales altid, hvor dine egne ændringer betyder en ny, ekstra tekst, f.eks. B. i diskussionssider eller ved afgivelse af stemmer.
  • Variant 2: Du indsætter dine egne ændringer igen og manuelt i det øverste redigeringsvindue. Dette forhindrer de ændringer, der er foretaget af bruger B, i at blive kasseret, hvilket ellers kan forårsage utilfredshed og stress (søgeordet Edit-War ).

Undgå behandlingskonflikter

Antallet af redigeringskonflikter kan reduceres ved kun at redigere det afsnit, du vil ændre (og ikke hele teksten). For eksempel i udtalelsesark, hvor du kun vil afgive din stemme, skal du vælge "pro" eller "contra" sektionen. På den måde kommer du ikke i konflikt med brugere, der stemmer i et andet afsnit. MediaWiki -softwaren ændrer derefter kun siden i det respektive afsnit (hvilket forhindrer en stor del af BC).

For at forhindre en behandlingskonflikt er det tilrådeligt at bruge skabelonen til længere revisioner af sektioner eller hele artikler eller en ny oprettelse : I gang (pr. {{In Bearbeitung|1=~~~~}} ). Du placerer skabelonen foran artiklen eller sektionsteksten og offentliggør denne ændring først. Følgende modul vises i artiklen:

Mulige anvendelser og opholdstid i artiklen

  • Modulet er generelt nyttigt, når en bruger redigerer en artikel eller et afsnit i et omfang, der kræver en længere periode, for eksempel i tilfælde af fejlrettelser, omstruktureringer eller tilføjelser flere steder i teksten.
  • Det er unødvendigt at bruge det, hvis du kun foretager korte individuelle redigeringer.
  • Det er ikke ønskeligt at bruge modulet i flere timer op til flere dage eller uger. På den ene side kunne uerfarne mennesker ved at annoncere en "konflikt" blive afskrækket fra at foretage små forbedringer, f.eks. På den anden side kan erfarne brugere blive "irriterede", hvis de ser dette som et forsøg fra en bruger på at sikre "eksklusive redigeringsrettigheder" til en artikel.
  • Forfattere, der ikke har fjernet modulet selv syv dage efter opslaget, må antage, at en anden fjerner det uden kommentarer.
  • Hvis du vil revidere en artikel helt og over en længere periode, skal du oprette den sidste version i dit brugernavneområde og revidere den der. I dette tilfælde er det ikke hensigtsmæssigt at bruge modulet. Artikelsdiskussionssiden kan bruges som en reference til ens arbejde, men under alle omstændigheder, før den reviderede artikel bliver sendt igen, bør den meddeles på forhånd på artikelsdiskussionssiden. Vær opmærksom på ændringer i den faktiske artikel (f.eks. Linkrettelser) i mellemtiden; disse skal muligvis indtastes.

kendte problemer

MediaWiki -softwaren registrerer ikke korrekt redigeringskonflikter i nogle tilfælde:

  • Gendannelse af en tidligere version af artiklen forårsager ikke en redigeringskonflikt. For eksempel, hvis bruger A redigerer en artikel, og bruger B i mellemtiden har fortrudt en anden redigering i versionshistorikken, vises der ingen redigeringskonflikt, hvis bruger A derefter udgiver sin artikel. Dette fortryder tilbagevenden af ​​bruger B uden at bruger A opdager det. Dette sker, selvom redigeringerne af de to brugere påvirker forskellige sektioner af artiklen (se også fejlrapportfab : T13922 ( Bugzilla: 11922 ) ).
  • Af og til, når du redigerer en enkelt sektion, får du en redigeringskonflikt med redigering af en anden sektion. I dette tilfælde er visningen af ​​versionsforskellen ofte forkert: Den eneste forskel er angiveligt dit eget bidrag eller redigering, hvilket skyldes, at den konfliktudløsende redigering i et andet afsnit af siden ikke tages i betragtning i denne forskelsvisning. Du bør ikke blot kopiere indholdet i det nederste redigeringsfelt til det øverste og offentliggøre det, da dette ville overskrive redigeringen, der udløste konflikten, men i stedet overføre ændringerne manuelt, som med en korrekt vist redigeringskonflikt.

Betafunktion: layout med to kolonner

Skærmbillede

Som en forbedret måde at løse redigeringskonflikter blev en forbedret redigeringskonfliktvisning gjort tilgængelig som en beta -funktion i det tyske sprog Wikipedia i februar 2017.

For at kunne bruge det i tilfælde af en fremtidig redigeringskonflikt, skal du have aktiveret det på forhånd i de personlige brugerindstillinger (fane Betafunktioner ).

Den nye redigeringskonflikttilstand viser ikke de to redigeringsfelter det ene under det andet, men side om side. Ændringerne vises til venstre, og den sædvanlige kildeteksteditor (redigeringsfelt) er til højre. I venstre side kan du vælge, hvad du vil have vist. Du har mulighed for enten kun at se dine egne ændringer eller både dine og de andre brugeres ændringer. Dine ændringer er markeret med gult og markeret med en orange bjælke, mens ændringerne foretaget af den anden bruger er markeret med blåt. De uændrede dele af artiklen er markeret med gråt. Du kan også angive, om de uændrede sektioner i artiklen skal vises helt eller skjult. Dette giver dig mulighed for at koncentrere dig om redigeringskonflikten og bevare overblikket i artiklen. I editoren til højre kan du se den publicerede version af den anden bruger. Hvis du ruller til venstre, ruller editoren til højre automatisk synkroniseret med dig. Hvis du klikker på et afsnit til venstre, ruller editoren til dette afsnit til højre.

Opløsningen er stort set den samme som før: du kopierer dine ændringer fra venstre side til editoren på højre side og publicerer dem derefter igen.

Se også: Redigering af konfliktassistent i Mediawiki -projektet.

Redigeringskonflikt med to kolonner

En forbedret version af beta -funktionen er blevet vedtaget som en standardfunktion siden slutningen af ​​marts 2020, driften af ​​den nye formular er forklaret på siden Hjælp: Behandler konflikt / formular .